Апартаментна сграда на ул. "Гладстон" 27

Тип сграда: Апартаментни сгради
Град / Населено място: София
Архитект: Васко Василев
Година: 1940

Адрес: ул. „Гладстон“ 27, гр. София

 
 

GPS координати:42.6916644,23.3188655
Виж картата

Описание


Проектираната от завършилия Политехниката в Грац, Австрия, арх. Васил Василев апартаментна сграда на софийската улица Гладстон се нарежда сред най-ценните образци на апартаментни сгради от началото на 1940-те години както заради екстериора, така и заради изключително прецизно разработения интериор.

Фасадата е решена с експресивни обтекаеми форми (на които са подчинени дори прозорците), завършекът над балкона на последния етаж е с пергола, а облицовката е характерния за края на 1930-те и 1940-те бял варовик. Салоните в апартаментите са снабдени с огромни витрини (с цяло стъкло) към балконите. Макар изключително модерна със своята функционалност, в оформлението на фасадата може да бъдат забелязани някои силно модернизирани класицистични елементи като например формата на металните елементи, изпълващи шлицовете на парапетите на балконите, а така също и цялостната симетричност на фасадата.

Изключително силно впечатление с прецизността на изпълнението прави интериорът – фоайето и стълбището. Циментовата подова мозайка на първия полуетаж представлява добре премерена композиция от прости геометрични форми. Не без основание можем да направим паралел със за супрематизма и композициите от геометрични фигури с ограничена употреба на цвят на Казимир Малевич или Ел Лисицки. Обтекаемите форми, които оформят фасадата, намират израз в интериора под формата на конкавно извитите официални входни врати на жилищата. По-ниските – слугински – врати тя, са също с характерна форма.

Локация