bg

2019: БАУХАУС?

БАУХАУС?
10.12.2018 г.

През 1919 година Валтер Гропиус създава школата „Баухаус“ в немския град Ваймар, която ще съществува само 14 години, но ще промени целия свят на изкуството, дизайна и архитектурата. Именно в сферата на архитектурата тези промени са най-големи и са най-популярни. По света има множество Баухаус сгради, както и цели квартали, оценявани като безценно културно наследство. Дори и у нас – в цяла България има сгради, чиито популярно наименование е „Баухаус“-къщата, сградата в „Баухаус“ стил, както и твърдения, че даден архитект е завършил в прочутата школа.

Въпреки това, 100 години по-късно в България все още нямаме сигурна информация за завършил школата архитект – и съответно за сгради, които могат да твърдят, че са в „Баухаус“ стил, поради „ревнивостта“ на съответната школа, че така могат да се наричат само постройки, проектирани от завършил Баухаус архитект.

И все пак, промените, които настъпват в първите години след 1919 година, засягат целия свят – и засягат и България. Стилът и философията на Баухаус стигат у нас косвено – чрез десетките архитекти, завършили в различните Технически университети в Германия – в Мюнхен, Берлин, Дрезден и др. През първата половина на XX век българските архитекти, които учат в Германия, живеят в един бурен артистичен свят, с множество промени, нови и авангардни идеи, от които попиват и носят в България.

Задавайки си въпрос какви са тези идеи, каква част от тях идват от Баухаус и доколко можем да говорим за Баухаус архитектура в България, през 2019 година – 100-годишния юбилей на школата Баухаус – екипът на фондация „Български архитектурен модернизъм“ рещи да фокусира работата си върху тази тема, под общото заглавие БАУХАУС?

Баухаус влиянията и културният контекст, в който са учили и живяли българските архитекти в своите студентски години в Германия ще са фокусът на инициативите, които фондация „Български архитектурен модернизъм“ ще организира през 2019 година, като ще продължим успоредно работа и по всички други наши инициативи, свързани с изследването, образоването и работата за по-доброто опазване на архитектурата от периода на модернизма. Официална информация за програмата на годината БАУХАУС? може да следите в тази страница, която ще публикуваме и в нашата фейсбук страница и по други онлайн канали.

декември 2018