Списък ежегодни бюлетини

Изследователският екип работи заедно още от 2013-а година, като по-късно се преобразува в едноименната фондация. Още от 2017 година започнахме представяне на годишната ни дейност с ежегодни бюлетини. От 2017-а насам сме провели десетки лекции и още много повече архитектурни обиколки и други образователни събития, организирали сме и сме участвали в няколко изложби, както и сме провели множество научни проучвания в страната и в чужбина.

Дейността на фондацията се фокусира върху образователна програма, свързана с архитектурни обиколки, лекции и други подобни събития (през годините са проведени десетки лекции в цялата страна); изследователска програма, свързана с архивни проучвания (ежегодни проучвания в архивите в България, както и проучвания в 6 града в Германия); програма, свързана с опазване на културното наследство, като сме съдействали за обявяването на няколко сгради като културни ценности.

Бюлетин 2023

През септември 2023 година ни сполетя огромна трагедия - смъртта на единия от двамата създатели на фондация "Български архитектурен модернизъм" Васил Макаринов. До този момент организацията, заедно със своите партньори, успя да проведе една от най-успешните си години в популяризиране и проучване на историята на междувоенната архитектура с разширяването на проекта "Госпожо арихтект," с изложби в сгради, проектирани от жени-архитекти в Бургас, Казанлък и с. Широка Лъка, големият проект "Месец на архитект Христо Пеев" и общо 16 нови архитектурни обиколки - генерално близо 40 събития през цялата година. Независимо от смъртта на Васил, фондацията продължава своята дейност - и заради общата кауза, и заради самия него и неговата памет.
Целият бюлетин за дейността през 2023 година може да прочетете тук

Бюлетин 2022

2022 година бе една от най-активните от началото на съществуването на "Български архитектурен модернизъм". През годината проведохме над 30 събития - над 20 образователни архитектурни обиколки в общо 5 различни града, множество лекции, както и двата акцента - изложбата, съвместно с Гьоте-институт в София "Госпожо архитект," и изложбата в Пловдив, съвместно с КАБ - Пловдив "100 години БИАД-Пловдив". Пълния бюлетин за дейността ни през 2022 година - тук.

Бюлетин 2021

През 2021 година стартира провеждането на обиколките "Жилището и здравия дух", участвахме в преименуването на две улици в памет на архитектите Елена Варакаджиева и Генчо Скордев и още: можете да изтеглите pdf-файл с пълния бюлетин за 2021 г. от тук.

Бюлетин 2020

През 2020-а година, най-силно засегната от ковид-пандемията, организирахме няколко лекции за индустриалната архитектура до март месец, след което поредица видео-лекции, както и проучвания в архивите в Щутгарт, Хановер и Дармщад, както и още: можете да изтеглите pdf-файл с пълния бюлетин за 2020 г. от тук.

Бюлетин 2019

През 2019-а година акцентирахме на влиянията на Баухаус у нас по повод 100-годишнината на знаменитата школа, организирахме множество лекции и архитектурни обиколки в цялата страна, както и проучвания в архиви в Дрезден и Берлин и още: можете да изтеглите pdf-файл с пълния бюлетин за 2019 г. от тук.

Бюлетин 2018

През 2018-а година посетихме 4 населени места с изложбата "Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те", проведохме архитектурни обиколки и образователни лекции в няколко града, както и посещение в архивите в Мюнхен и още: можете да изтеглите pdf-файл с пълния бюлетин за 2018 г. от тук.

Бюлетин 2017

През 2017-а година създадохме изложбата "Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те", заедно с каталог към нея. Тя посети градовете - Варна, Бургас, Казанлък, София, Стара Загора и Пловдив; във всеки от градовете направихме лекции и обиколки и още: можете да изтеглите pdf-файл с пълния бюлетин за 2017 г. от тук.

В периода 2013-2016 година екипът се фокусира върху проучвания на архитектурата от периода в архиви в цялата страна, срещи с десетки собственици и наследници, които пазят документи и с документирани на сгради от периода.