Изложба Frau Architekt./Госпожо архитект,

снимка
01.07.2022 г.
Изложбата "Госпожо архитект," представя дейността на българските архитектки през 1920-те, 1930-те и 1940-те години, бе показана в Градската градина в София пред Народния театър през юли 2022 година, заедно с две съпътстващи събития - архитектурни обиколки по сгради, проектирани от жени-архитектки.

През март 2023 година предстои представяне на книжка с информация за времето и творчеството на жените-архитектки от първата половина на XX век. През следващите месеци изложбата ще продължи своя живот, посещавайки още градове в страната, сред които Бургас, Казанлък, Пловдив и други.

ЗА ИЗЛОЖБАТА

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“ псоветена на двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста.
Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства - архитектурата. Територия - отчасти прогресивна и революционна, но и до голяма степен - консервативна и ограничена. Преди да навлязат в нея, обаче, жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки.
Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път - убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.
Първата част на изложбата се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ - организация, която през последните години има изключителен принос за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.
Екипът на изложбата е напълно наясно, че въпросите, които поставяме са повече от отговорите, които все още са в процес на обществено преработване и осмисляне. Именно заради това избрахме да поставим пунктуационна закачка в заглавието на българската изложба, с която да оставим една недостатъчно проучена тема отворена.

В СОФИЯ - ЮЛИ 2022

Изложбата в София бе проведена на открито в Градската градина пред Народния театър.

госпожо арх


Съпътстващите събития бяха посетени от десетки любители на историята на българската култура:

Откриване и архитектурна разходка: 4 юли, 18:30 ч.
» Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов“

Архитектурна разходка: 9 юли, 10:30 ч.
» пред сградата на Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1

Екип на българската част на изложбата:

Координатор: Елизабета Зайкова
Куратори: Васил Макаринов и Теодор Караколев
Дизайн: Никол Дечева

След провеждане на изложбата в София, тя ще пътува в страната, като първоначално ще бъде представена в три сгради, проектирани от жени-архитектки.

В БУРГАС - очаквайте през април 2023

В КАЗАНЛЪК - очаквайте през май 2023

В ПЛОВДИВ - очаквайте през 2023