Йордан Йорданов

Обща информация и детайли


Роден е в Сливен през 1889 година. Записва се да учи архитектура първоначално във Виена, но завършва в Мюнхен през 1911 година. Един от първите му проекти е в Пловдив, заедно с арх. Димитър Коев, като изгражда сградата на Популярната банка с хотел на площад "Джумаята" през 1920 година. 

Установява се в София в студио, съвместно с арх. Сава Овчаров. Двамата работят по много проекти за обществени сгради в цялата страна, като Търговско-индустриалната камара в Бургас (дн. Областна управа), Общинският дом в Сливен, паметникът на Хаджи Димитър (съвместно със скулптора Ст. Пейчев), училища в Самоков, Русе, Плевен, Видин, Пощата в Пловдив и др.
- статия в сп. Архитектура


арихв
Дом Д. Палавеев
Сградата е от ранните проекти на архитектурният екип, активен през целия междувоенен период Йордан Йорданов - Сава Овчаров. Макар и да е все още далеч от изчистения модернизъм в архитектурата, който ще се появи чак към края на 20-те и 30-те години, сградата е интересен пример за ранните решения на е
Град / Населено място: София
сграда
Търговско-индустриална камара - Бургас
 Сградата е представител на архитектурните тенденции в страната през втората половина на 1920-те, малко преди модернизмът да си е проправил път - свеждане на декорацията до отделни апликирани елементи, често в стила на ар деко, паралелно с препратки към други стилистични направления.
Град / Населено място: Бургас
църковен
Църковен дом на храма "Свети Седмочисленици"
Сградата е изградена по инициатива на настоятелството на храма, за да служи за доходно здание, като отава под наем магазините, етажите и залата.
Град / Населено място: София