Къща на Антон Хаджиев

Тип сграда: Частни къщи
Град / Населено място: Варна
Години: 1935 - 1939

адрес: кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Георги Бенковски“
строителство: втората половина на 1930-те
Сградата е разрушена ок. 1962-64 г. при разширяването на 
бул. „Владислав Варненчик“.
архитект: неустановен


GPS координати:43.20919050286336,27.909206443624857
Виж картата

Описание


Сградата е добър пример за архитектурата на Модерното движение с ясни форми, заявен с козирката на партерния етаж и прозорците над нея хоризонтализъм, подчертаване на ъгъла откъм кръстовището и лентовиден прозорец на стълбището като вертикален акцент.

Информация за собственика Антон Хаджиев (1890-1959)

Антон Хаджиев в роден през 1890 г. в земеделско семейство, в което има и трима свещеници, един от които е Иван Иванов Хаджиев Златарски – учасник в революционния комитет , учител и настоятел. През 1915г. Антон Хаджиев е мобилизиран и участва в Първата световна война до 1918 г., след което със съдействието на една от сестрите си се премества във Варна без особени средства. Започва земеделска работа и успява да събере пари, с които закупува земя за зеленчукова градина. Жени се и отваря малък магазин под наем за битови стоки. Според спомени на сина му, работи по седм часа в магазина и след това още пет в градината, която се намира извън града. В края на тридесетте години построява сградата на кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Георги Бенковски“, а в началото на Втората световна война мести магазина си в него. В последният етап на войната е мобилизиран и получава два ордена за храброст. След 1944 г. магазинът е отчужден, а по късно сградата е съборена заради разширение на пътното платно. Почива през 1959 г. на 69 г.

Определят го като много модерен за времето си човек, който, доколкото е било възможно, е в досег с всяко ново техническо постижение. Един е от първите в района си с кухненска печка с вграден бойлер за кухнята и банята, електрическо осветление, по-късно радиоапарат, телефон. Много акуратен и прецизен във всяко нещо с което се захване, работлив и добронамерен винаги.

 
Информацията за сградата и за собственика, снимковия и документален материал са предоставени от Тони Хаджиев, внук на Антон Хаджиев

Локация