Моливна фабрика - Девеко (разрушена)

Тип сграда: Индустриални сгради
Град / Населено място: Бургас
Година: 1941GPS координати:42.50412070206935,27.47021172793812
Виж картата

Описание


(Сградата е разрушена през 2020 година)

Фабрика „Девеко“ (от „Димитър Велчев и сие“) е първата моливна фабрика в България – основана през 1924 г. в Бургас. Оборудвана е с 22 машини и мотор с мощност 20 к.с., с които се произвеждат черни и химически моливи. През 1928 г. са направени нововъведения: пещ за печене на графит, нова сушилня за дърво, нов мотор с повишена мощност на 65 к.с.; започва и производство на перодръжки. В края на 1928г. в предприятието има 32 работника.

Икономически директор е Велчо Велчев, за производствения процес и техническата поддръжка отговаря Петър Велчев, а за търговията и пласмента отговаря Иван Велчев – синове на Димитър Велчев. Към фирмата по-късно се присъединява и инженера-химик Коста Матеев (съпруг на сестра им Лилия).

Фирмата се разраства и през 1930-те участва в международен панаир в Тел Авив. Асортиментът се разширява: моливи за рисуване в 12 цвята, пастели, черен и цветен графит, четки, пластелин, водни бои, всички видове тебешири, червен восък, различни видове креда, лепила, пиромоливи, острилки, кабърчета и др. Производителят получава поръчки от Англия, Холандия, Турция, Египет, Сирия и др. Димитър Велчев добива име на индустриалец от европейска класа.

Фабриката става през 1937г. доставчик на царския двор и е удостоена със златен медал от Н. В. Цар Борис ІІІ; Царят награждава Димитър Велчев с кавалерски кръст на Орден „Св. Александър“.

През 1938г. се доставят модерни машини за производство на ленти за пишещи машини и няколко вида цветни индига.

През 1941г., въпреки войната, собствениците построяват нова, модерна сграда (на снимката) и закупуват нови инсталации и машини. Във фабриката вече работят 150 работника, а обслужването става от един главен счетоводител, касиер, домакин, пласьор на готовата продукция и главен майстор.

Собствениците на фабриката се грижат за своите работници. През есента на всички раздават по 2 тона дървени отпадъци за горене, за Коледа начисляват 13-та и 14-та заплата. Всяка година сиропиталищата и училищата получават като подарък боички и моливи. Суми са дарявани на Общината и на църквите в Бургас.

През 1943г. братята сключват договор с турското правителство и започват строеж на филиал на моливна фабрика в Истанбул. Развоят на Втората световна война и последвалите ги събития през 1944г. осуетяват това начинание. Постепенно нещата се променят. През 1947г. фабриката „Девеко“ се национализира и по-късно се преименува в „Хемус“.
- снимката е предоставена от Джино Константинов
- текст: Из: „Моливната индустрия на България започва от Бургас“, автор: Соня Кехлибарева, вестник „Фактор”

Локация