Панаирни палати - Пловдив

Тип сграда: Индустриални сгради
Град / Населено място: Пловдив
Години: 1936 - 1937


Описание


Пловдивският панаир е открит през 1933 година, като през първата година фирмите излагат в новооткритото именно по този повод Промишлено училище. Изложението се разраства през следващите години, като през 1936 година е открита и първата специално построена за целта изложбена палата. Тя се е намирала на ъгъла на ул. "Тракия" и бул. "Цар Освободител" (дн. "Руски").

За изложението през 1937 година са построени и още 3 свързани палати край Централна жп-гара на мястото на днешната автогара "Юг". По-късно е издигната и още една палата на бул. "Васил Априлов".

Всички сгради са в изключително изчистен модерен дух, с големи плоскости без прозорци по фасадите, с горно осветление, което е най-подходящо за изложбените площи. Най-вероятен проектант е арх. Светослав Грозев, който е нает за главен архитект на изложението.

Палатите са унищожени след 9 септември 1944 година като част от съставения още преди това план целият Панаир да бъде преместен на левия бряг на р. Марица, където се намира и сега. Терените са откупени от община Пловдив още в края на 30-те години, но реалното строителство започва чак след 1947 година.