bg

Подкрепете ни в Patreon

Подкрепете ни в Patreon
28.10.2019 г.

patreon.com/foundationbma

През последните две години разширихме нашата изследователска дейност с няколко пътувания извън страната с цел проучване на документите, свързани с българските студенти, изучавали архитектура в Германия в първите декади на ХХ в. Посетихме Мюнхен (октомври 2018 г.), Берлин (януари 2019 г.), Дрезден (юни 2019), а през 2020 година и техническите университети в Карлсруе, Дармщад и Щутгарт. Като част от нашите образователни инициативи до момента сме организирали множество лекции в цялата страна, като само миналата година направихме цели 9, в които представихме накратко намереното до този етап. Към всяко събитие имаше и пътуваща библиотека. Тази година, по обективни и независещи от нас причини, провеждането на такива е възпрепятствано, но при евентуално отпадане на спънките за организиране на културни мероприятия в лекционна форма на закрито ще възстановим и събитията на живо. По време на най-строгата карантина организирахме и няколко видео лекции.

Събраните до момента срества от дарения по време на туровете и от издаваните от нас календари (за 2019 и за 2020, очакваме скоро и за 2021) бяха много полезни за провеждането на всичко това, но недостатъчни, за да разширим нашата дейност с пълна сила. С цел разширяване на нашата дейност стартираме кампания за месечна финансова подкрепа под формата на дарения, с които да можем да подпомогнем дейността си и да продължим и разширим започнатото: patreon.com/foundationbma А планове имаме много – довършване на проучванията в архивите на всички места, в които българските архитекти-модернисти са получили образование не само в Германия, но и в други страни като Чехия, Италия и пр. и, разбира се – организиране на още лекции и прояви от наша страна.

Със средствата ще обогатим също и библиотеката ни с нови заглавия за изкуство и история на архитектурата от първата половина на ХХ в., а така също и колекцията от обекти, свързани с архитектурата и строителната практика от междувоенния период.

Съдържанието, което представяме всеки ден на нашата фейсбук страница ще продължи да поддържа същото ниво и ще бъде свободно занапред. Също свободни за достъп ще продължат да бъдат публичните лекции и турове, които организираме в цялата страна.

С уважение,
Васил Макаринов и Теодор Караколев

Подкрепете ни в Patreon