bg

Позиция във връзка с бъдещето на приемното здание на Терминал 1 на Летище София

Позиция във връзка с бъдещето на приемното здание на Терминал 1 на Летище София
02.07.2020 г.

От публикации в медиите разбираме, че сградата на Терминал 1 на летище София е под сериозна заплаха от събаряне.

Спечелилият концесията на Летище София френско-германски консорциум SOF Connect в един от предстоящите етапи на разширение планира разрушаване на историческото здание, за да бъде освободено място за нов карго-терминал.

Смятаме, че зданието е ярък образец на архитектурата от периода между двете световни войни и би следвало да бъде запазено и възстановено в автентичност поради ценността му както от естетическо-художествена гледна точка (заради причисляващата го към образците на модернизма архитектура и художествените произведения в интериор), така и като ценен фрагмент от историята на българската авиация и икономически живот.

Визуализация на предвижданото разширение на Летище София.

 

Изграждането на летище село Враждебна (дн. квартал) започва с указ на Цар Борис III, издаден на 16.IX.1937 г., а малко след това стартира и строителството на новия пътнически терминал – днешният Терминал 1. Проектът е на архитектите Николай Марангозов, Петко Цветков и Цветан Добрев, като към края на Втората световна война сградата е почти готова. Зданието е открито през 1947 г., когато от там започват редовните пътнически полети.

Аероснимка на сградата на летището в строеж от 1943 г.

Архитектурата му е спокойна и сдържана, без излишна импозантност и показност. Обемите – ясно четими – са разположени хоризонтално и са омекотени от фината извивка. Фасадите са със спокоен ритъм, задаван от прозоречните отвори. Централната част е решена с обилно остъкляване към главната зала, насечено от няколко вертикални лизена. Облицовката е с бял камък.

Като част от обзавеждането на централната зала през 1949 г. художникът Иван Пенков изпълнява 2 стенни мозайки с карти на България и на Европа, като всеки по-голям град е представен с емблематична сграда. Стените са покрити с различни видове естествен камък, а за осветление са монтирани 3 големи метални полилея.

стенни мозайки с карти на България и на Европа

 

Трябва да отбележим, че сградата е реконструирана неколкократно – още през 1960-те години са изпълнени редица пристройки, които са в контраст с вид на първоначалното здание (козирка над входовете от юг, нова контролна кула, цели нови обеми от север и пр.), а през края на 1990-те е проведено мащабно преустройство, което окончателно компрометира автентичността на фасадата, прибавяйки нови обеми, които са много далеч от стиловите характеристики на автентичната сграда.

Маркираното със зелен цвят е първата сграда на Летище София


За щастие, цялостното пространство на централната зала до много голяма степен е съхранено, заедно с интериорните елементи като мозайките на Иван Пенков, полилеите и стенните облицовки. Това е предпоставка за преосмисляне на потенциала на пространството при една бъдеща и веща реставрация. Смятаме също така, че и южната фасада, посрещала някога пътниците със своя горд и спокоен изглед, би могла да бъде възстановена във вид, близък до оригиналния, след събаряне на допълнително добавените обеми. Летището на София ще може да се похвали не само с трудноизмерими категории като удобство, потенциал и пр., но и с нещо много важно и, уви, рядко срещано дори на други места по света – едно привлекателно за туристи и пътници терминално здание, запазило духа на 1940-те – едно славно време за авиационната техника, междуконтиненталните пътувания и високите скорости. Затова апелираме Министерство на транспорта, ръководено от министър Росен Желязков, и обединението SOF Connect (състоящо се от базирания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag) да преосмислят плановете си за разрушаване на тази историческа ценност и да насочи силите съм към нейното опазване и реставрация, което неминуемо би довело и до изграждане на един наистина стойностен културен имидж на новата Аерогара София.

Васил Макаринов и Теодор Караколев

Фондация „Български архитектурен модернизъм“

02.07.2020