Сграда на бул. "Цар Освободител" 29

Тип сграда: Апартаментни сгради
Град / Населено място: София
Архитекти: Георги Апостолов, Асен Михайловски
Години: 1930 - 1932GPS координати:42.691475583335375,23.336911769643407
Виж картата

Описание


Освен изключително важните от гледна точка на модернизма стилови белези като плоския покрив, терасата-градина на последния етаж с предвиден кръгъл отвор в плочата за прорастване на дърво и белия цвят (според оригиналния замисъл), сградата е интересна и като част от ансамбъла от подобни издигнати по едн и също време здания, по дължината на булеварда между СУ и Орлов мост.

А ето как самият арх. Михайловски описва средата: „...Смятаме, че „Цар Освободител трябва да бъде вече застроен с подобни постройки, за да се избегне безпорядъка, като се запази отстоянието от уличната линия – 5 м. и височината на главния корниз. При това, обаче, за да се убие скуката от строгото еднообразие трябва във всяка отделна постройка да бъде вложено много личен елемнт и темпераментнни особености, обаче с много такт и умение, за да не се нарушиобщото въздействие на бяла слънчева стена, в която е затворен „Цар Освободител“ към север...“.

За съжаление, днес от оригиналния модернистичен замисъл на сградата не е останало много – плоският покрив е покрит със скатен такъв (а отворът за растението е зазидан), терасите на последния етаж са остъклени, напълно погрешно е продбран и цветът (както и на околните сгради) за фасадата.

Локация