Събития и позиции

карловска
05.10.2022 г.
Лекция и обиколка "По Карловска" в Пловдив
Фондация "Български архитектурен модернизъм" ще участва на Архитектурен форум 2022 - Пловдив, организиран от Камара на архитектите - регионална колегия Пловдив. Събитието ще се проведе през октомври месец, като участието ни ще бъде на 12 и 13 октомври.
 
Виж още
Общ изглед на сградата по време на ремонта
15.09.2022 г.
Позиция относно текущ ремонт на 127-мо училище "И. Н. Денкоглу" в София

Изключително обезпокоени сме от текущия към септември 2022 година ремонт на 127-мо училище „Денкоглу“. Основната сграда на училището е един от най-значимите и важни образци на сграда за образование в стилистиката на архитектурния модернизъм в България. Сградата е строена в началото на 1940-те години от един от най-видните български творци – писателят и архитект Чавдар Мутафов.
Изглежда плановете на отговорните лица са сградата да бъде топлоизолирана отвън, а някои от важните архитектурни елементи да бъдат премахнати.

Виж още
снимка
01.07.2022 г.
Изложба Frau Architekt./Госпожо архитект,
Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“ псоветена на двадесет любопитни портрета на жени
Виж още
Позиция във връзка с бъдещето на приемното здание на Терминал 1 на Летище София
02.07.2020 г.
Позиция във връзка с бъдещето на приемното здание на Терминал 1 на Летище София
Смятаме, че зданието е ярък образец на архитектурата от периода между двете световни войни и би следвало да бъде запазено и възстановено в автентичност поради ценността му както от естетическо-художествена гледна точка (заради причисляващата го към образците на модернизма архитектура и художествените произведения в интериор), така и като ценен фрагмент от историята на българската авиация и икономически живот.
Виж още
09.05.2020 г.
Видео-лекция за модернизма: Апартаментните сгради между двете световни войни
По какви причини през 1920-те години възниква живеенето в кооперативни сгради? Как първоначални се приемат тези строежи, как през годините се променят плановата им схема и стилът им? 
Виж още
02.05.2020 г.
Видео-лекция за модернизма: Архитектурата на православните храмове между двете световни войни
По какъв път тръгва българската църковна архитектура след Първата световна война? Как търсенето на „родни“ форми и новата архитектура на модернизма намират израз в храмовете и митропилитските здания?
Виж още
25.04.2020 г.
Видео-лекция за модернизма: Проекти на български архитекти извън България
След като ви разказахме за няколко участия на чужденци в архитектурния живот между двете световни войни у нас, дойде време да си дадем отговор на въпроса дали се случва обратното – има ли български архитекти с изява в чужбина. 
Виж още
25.04.2020 г.
Видео-лекция за модернизма: Чужденци в българския архитектурен живот между двете световни войни
Всички знаем за изградените по проект на австрийски, германски и чешки архитекти обществени и административни сгради непосрествено след Освобождението. Едва за няколкото години щафетата е поета от българи – след като първото поколение български студенти по архитектура се завръщат в родината си. 
Виж още
23.04.2020 г.
Видео-лекция за модернизма: Дизайнът и подовите циментови мозайки
Какви прояви на дизайна можем да открием през междувоенния период? Един от най-често рзработваните елементи – част от интериорния дизайн – са подовите циентови мозайки, с които са застлани почти всички стълбища, коридори и фоайета на жилищни (и не само) сгради. 
Виж още
22.04.2020 г.
Видео-лекция за модернизма: Български студенти по архитектура по време на Балканските и Първата световна войни
С какви трудности са се сблъскали младите български архитекти преди точно 100 години? Балканската и Междусъюзническата (1912-13) и българското участие в Първата световна война (1915-18) затрудняват образованието на много от архитектите, проектирали модерните сгради от следващите десетилетия. 
Виж още
Позиция във връзка с планирано надстрояване на къщата на проф. Симеон Велков
17.03.2020 г.
Позиция във връзка с планирано надстрояване на къщата на проф. Симеон Велков
Къщата е и особено рядък и добре запазен пример от периода за свободностояща в имот жилищна сграда с двор в София. През 30-те години все повече се налага сключеното застрояване, което я прави още по-ценна в автентичния ѝ вид.
Виж още
За комплекс „България“ в София
04.12.2019 г.
За комплекс „България“ в София
Сградата на комплекс „България“ е един от най-ценните архитектурни образци в историята на България. Проектът на изявените във времето между Първата и Втората световна войни архитекти Иван Данчов и Станчо Белковски от 1934 г. е показателен за своеобразния връх в културното развитие, което българското общество достига през 1930-те години.
Виж още
За Немското училище в Бургас
04.12.2019 г.
За Немското училище в Бургас
Надяваме се Община Бургас, като инвеститор и основен контрольор на проекта за създаването на комплекс за съвременно изкуство, да отчете високата естетическа стойност и на сградата на бившето Немско училище. Издигнатата през 1936 година сграда по проект на едни от най-изтъкнатите български архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов е сграда от европейски мащаб, която може да бъде поставена в авангарда на архитектурните тенденции от периода.
Виж още
Подкрепете ни в Patreon
28.10.2019 г.
Подкрепете ни в Patreon
През последните две години разширихме нашата изследователска дейност с няколко пътувания извън страната с цел проучване на документите, свързани с българските студенти, изучавали архитектура в Германия в първите декади на ХХ в.
Виж още
За „Парахода“ в Ямбол
02.07.2018 г.
За „Парахода“ в Ямбол
Мнение в подкрепа на предложението за обявяване на къща „Парахода“ – къщата на д-р Добри Стефанов на адрес ул. „Йордан Йовков“ № 25  в град Ямбол – за културна ценност.
Виж още
За бившата Мъжка гимназия в Бургас
23.10.2017 г.
За бившата Мъжка гимназия в Бургас
Сградата на Профилираната гимназия по романски езици „Г.С. Раковски“ и ППМГ „Академик Никола Обрешков“ (бивша Мъжка гимназия) е един от ценните образци на архитектурния модернизъм от периода между двете световни войни в Бургас.
Виж още