Христо Пеев

Ранни години и образование

Роден: 1893 Анхиало (дн. Поморие)

Висше образование:
1911-12 - Политехническия институт в Петербург (Русия)
1922-23 - Висшето техническо училище в Дрезден

Обща информация и детайли


Архитект Христо Пеев е един от най-изтъкнатите пловдивски архитекти. Известен предимно с работата си по проучване на историята на българската – и по-конкретно пловдивската – възрожденска архитектура, неговото стриктно архитектурно творчество остава в сянка. Пеев обаче е един от най-модерните български архитекти, които творят в най-изчистен от декорация стил, който залага много повече на обемите и функционалността.

Ранни години и образование

Пеев е роден през 1893 година в Анхиало (дн. Поморие), след което завършва последователно училище в Чирпан и гимназия в Пловдив. През есента на 1911 година се записва в Политехническия институт в Петербург (Русия), но прекъсва обучението си през 1912 година поради Балканската война. По-късно се връща в Русия, но след старта на Първата световна война през есента на 1915 година, като българин – а България е враг на Русия през Първата световна война – е изпратен на заточение в Уст-Цилма.

През лятото на 1918 година той успява да се върне в България, като стажува в Пловдив. През 1922 година заминава отново за чужбина, за да завърши образованието си – този път във Висшето техническо училище в Дрезден. Дипломира се като архитект през 1923 година.

Архитектурна дейност

Проектите на архитект Христо Пеев се отличават с изключително изчистения си рационален дизайн. Той работи предимно на частна практика и строи основно частни домове, но се включва и в няколко други проекта.

Изследователска дейност

Възрожденската пловдивска къща е голямата любов на архитект Пеев. Големият му труд излиза посмъртно на български под редакторството на арх. Емил Момиров. Той е основно запомнен любовта към старите пловдивски къщи, като той е отговорен за запазването им и поставянето на основите на днешния архитектурен резерват „Старинен Пловдив“. Той сътрудничи също на Археологическия музей в София.

- Собствени проучвания в архивите на Технически университет – Дрезден
- Собствени проучвания в архивите на Държавен архив - Пловдив

- Информация от наследниците на архитекта
- Чинков, Н., „Пловдивски архитектурни хроники“, Пловдив 2002


дом
Дом на изкуствата и печата
Домът на изкуствата и печата е бил център на културния живот в Пловдив през 30-те години. Построен е с дарения от чешкия журналист Владимир Сис след Чирпанското земетресение от 1928 година. Проектите са изработени от градския архитект Васил Златарев и арх. Христо Пеев, като сградата започва да се ст
Град / Населено място: Пловдив
Фасада
Сграда на д-р Христо Попов
Сградата е проектирана през декември 1931 г. от арх. Христо Пеев с партерен етаж, в който се помещава рентгеновият кабинет на д-р Христо Попов, един жилищен етаж и тавански етаж с тераса. Достъпът на пациенти до кабинета се осъществява през вход откъм улицата, а до жилищната част отвеждат две стълби
Архитект: Христо Пеев
Град / Населено място: Пловдив
банк
Пловдивска популярна банка (интериор)
Сградата е открита през 1923 година по проект на Димитър Коев и Йордан Йорданов в стила на късния сецесион и ар деко. Модернистичният интериор е проект на арихтект Христо Пеев от 40-те при преустройство на сградата за хотел.
Архитект: Христо Пеев
Град / Населено място: Пловдив
къща
Къща на Исак Бехар
Сградата е проектирана оригинално за инж. Борис Марков. В последствие е закупена и довършена от Исак Бехар, чиито инициали стоят на мозайката на входа на къщата. Попада в защитената зона на Старинната част на Пловдив, създадена през 1939 година и проектът е преработван, за да пасне на изискванията.
Архитект: Христо Пеев
Град / Населено място: Пловдив