Нашите проекти

Фейсбук страница „Български архитектурен модернизъм“

Фейсбук страницата „Български архитектурен модернизъм“ е ядрото на групата и мястото, откъдето стартират всички инициативи. Чрез публикуване и популяризиране на различни образци от архитектурата на модернизма в онлайн пространство целим достигане до максимално широк и разнообразен кръг хора. Целта на това популяризиране е широката общественост да разбере по-добре този стил и така да осъзнае действителната ценност на модерната архитектура.

Фейсбук страницата има 10 000 последователи. Около 10% от тях са чужденци, поради което превеждаме всичките си публикации и на английски език. Приятелите на модернизма са част от нашата група, без която не бихме могли да съществуваме. Голяма част от откритията и разширяването на знанието за модернизма е следствие от всички тези последователи, почитатели, а понякога и директни наследници на архитектите или инвеститорите, създавали архитектурата, за която се борим.

Всяка година екипът на „Български архитектурен модернизъм“ избира специфична тема, по която да работи.

През 2019 година темата беше „БАУХАУС?“ – връзките между българските модерни архитекти и знаменитата немска школа, чиято 100-годишнина чества целия свят.

През 2017 и 2018 година екипът работи върху

пътуваща изложба „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те години“

Пътуващата изложба „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те“ е първата сериозна акция на групата в общественото пространство. За изложбата беше направен подбор на над 30 представителни сгради от периода от разнообразни географски места и от различни типове сгради – както обществени, така и частни домове, индустриална архитектура и образци от религиозната архитектура. Информацията е на български и на английски език.

Изложбата стартира в края на април 2017 година от Варна, след което бе представена в Бургас, Казанлък и София. Предстоят представяния в Пловдив и други градове в страната. Навсякъде изложбата е съпътствана от лекции и дискусии от авторите на страницата с местните хора, както и от обиколка сред представителните образци на модернизма в съответния град. Изложбата е съпътствана и с каталог, който може да се намери по книжарниците в страната.

Изложбата се осъществява с финансовата помощ на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет, на Център „Българо-европейски културни диалози“, както и с партньорството на множество организации по места и доброволния труд на авторите на страницата и множество партньори архитекти, изкуствоведи, дизайнери и др.

Повече за изложбата можете да прочетете тук.

Каталог към изложбата „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те години“

Изложбата е съпътствана от двуезичен (на български и на английски език) каталог от 78 страници, представящ цялата информация от 30-те табла. От месец юни 2017 г. се разпространява по книжарниците из страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *