Телеграфо-пощенска палата – Пловдив (1935-37)

Сградата на пловдивската Поща е била една от най-интересните и елегантни пловдивски сгради, но за съжаление тя не доживява наши дни. Построена в края на 30-те, тя е разширена и инкорпорирана в съвременната Поща през 70-те години. Само няколко участъка в интериора напомнят за старата постройка.

През 1935 година се провежда конкурс за Телеграфно-пощенска палата в Пловдив. Конкурсът е спечелен от екипа Йордан Йорданов и Сава Овчаров.

Един от най-изтъкнатите модерни архитекти у нас – Димитър Фингов, син на Георги Фингов, също участва с интересен проект със стълбище с извити стъкла:

Премиран, но неспечелил е проектът и на самостоятелно явилата се дама Виктория Ангелова (преди да се омъжи за Борис Винаров):

Сградата от екипа Овчаров-Йорданов е построена в годините 1936-37 година. През 70-те години на XX век е построена настоящата сграда на Пощата в Пловдив. Части от старата сграда все още си личат в интериора – например касовият салон, който е запазен почти изцяло в автентичния си вид от края на 30-те.

(архивни снимки)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *