Мъжка гимназия (дн. „Ромен Ролан“) – Стара Загора (1939-1946)

Днешната езикова гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора стартира живота си през 1939 година. Тогава е направен проектът за „Мъжка гимназия“ от Борис Капитанов. Огромната сграда с внушителна архитектура в духа на „модернизирания класицизъм“ обаче е завършена чак след Втората световна война.

Сградата е типична училищна сграда от периода, в която приземният етаж към двора е вдаден навътре и осигурява подслон за учениците при неподходящи метеорологични условия.

Модернизираният класицизъм е типичен за Борис Капитанов, който работи в същия дух и в много други негови проекти (той участва и в проекта за БНБ в София с основни автори екипът Васильов-Цолов). В този дух Капитанов строи и други училищни сгради. Декорацията по фасадата е съвсем строга и изчистена, макар и да не е напълно отсъстваща, както в крайно модернистичните проекти от времето.

Сградата е от група постройки с необичайна съдба – макар и завършена след 9 септември 1944 година, тя все още е проектирана от свободно практикуващ архитект. Частната архитектурна практика се забранява през 1948 година. Капитанов и екипът му успяват да завършат Мъжката гимназия в Стара Загора през 1946 година, както може да се види от медальони по фасадата на сградатаи.

Интериорът също е много интересен. Типично за периода е разработването на мозайките във вътрешните пространства. С различни абстрактни форми и внушителни колони – в големия коридор по двойки – интериорът на сградата е един от най-интересните ѝ елементи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *