Железопътна гара „Пристанище“ – Русе (1929)

гара Пристанище в Русе, арх. Иван Бояджиев

Сградата на пристанищната железопътна гара в Русе е сред най-модерните представители на постройки, строени към железниците у нас в периода между двете световни войни.

Проектирана е през 1929 г. от арх. Иван Бояджиев (който също е и художник). Сградата – напълно в духа на модерната архитектура – е с използваем плосък покрив, който „служи за тераса, достъпна за посетителите“ (сп. Архитект“, 1931 г., бр. 2-3).

Строителството на гарата е осъществено от чешко-австрийското дружество „Пител-Браузеветер”, което през втората половина на 1920-те изгражда редица в северозападна България (хотел „Мусалла” и морските бани във Варна, а също и някои други железопътни обекти в Русе). Поради тази причина погрешно на дружеството се приписва автортвото на проекта.

Гипсови щукатури на тавана в централната зала

При построяването си гарата е имала за цел да обслужва пътническото пристанище и центъра на града. След откриването на Дунав мост железопътният трафик е реорганизиран и около 1960 г. гарата е закрита. Днес нейната функция е променена и сградата работи като ресторант.

Парапет на служебно стълбище към етажа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *