II мъжка гимназия – София (1937-41)

Сградата на софийската II мъжка гимназия (днес 22 СОУ) – открито през 1941 г. след спечелен през 1937 г. конкурс от архитектите Георги Стоянов и Христо Стоянов е един изключителен пример за прилагането на лексиката на модернизма както при оформлението на фасадата, така и при плановата схема и при дизайна на интериора.

Сградата на училището заема цял квартал, заключен между улиците „Тунджа“, „Цар Асен“, „Никола Славков“ и бул. „Пенчо Славейков“. Интерес представлява обособяването на 2 основни обема – 4-етажният корпус на училището с кабинети, администрация и домакински помещения и разположеният на юг обем на плувния басейн, свързан с училището посредством топла връзка. Партерният етаж е силно вдаден навътре, а горните етажи стоят върху колони, като по този начин се образува пространство, осигуряващо на учениците сянка през лятото и заслон по време на дъжд.

Интериорът е разработен с внимание към детайла. Всички парапети са тръбни, като в някои от тях са изградени от отоплителни тръби към парната инсталация. Фоайетата са обилно осветени от големи прозорци, а подовете са изпълнени с плочки с шахматен мотив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *