Апартаментна сграда на ул. Мосовска 37 – София (първата половина на 1930-те)

Сред интересните реализации на завършилата архитектура в Дрезден Виктория Ангелова е една апартаментна сграда на ул. „Московска“ № 37 в София от 1937 г. Сградата е един от чудесните образци от периода, проникнат от духа на своето време. Формите на завършеците на страничните балкони (изпълнени със зидани парапети) – четвърт кръг – и елегантната конвексна извивка на балконите в средната ос отпращат към модерната архитектура на 1930-те. От руга страна имаме някои много фини препратки към традиционните местни елементи като декоративните кобилични конзоли на същите балкони.

Оформлението около входната врата също е в духа на времето – прецизно разработена мозайка (бучарда) с елегантни конкавни и конвексни извивки и силно издадена полукръга козирка. Изпълнението на двукрилата входна врата с ритъма на хоризонталните шпроси също е много характерно. Площадката пред входа е изпълнена с малки цветни плочици – нещо, което се забелязва много рядко у нас през междувоенния период.

Вътрешното разпределение е с функционално групиране на различните помещения – дневен тракт от вестибюл с широки портални врати към дневната и столовата, от който се влиза и към нощния тракт с 2 спални и баня. Втори (слугински) вход на апартамента отпраща и към обслужващата част на жилището с кухня, стая за прислугата, килер и тоалетна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *