Къща на Кантарджиев – София (1932)

Проектираният през 1932 г. от архитектурното бюро на Иван Васильов и Димитър Цолов дом на Ангел Кантарджиев е отличен пример за заможна градска къща, стояща свободно насред голям двор. Сградата е с ясно откроии беми, плосък покрив, тераси, силно издадени стоманобетонови козирки и функционално вътрешно разпределение.

За проекта арх. Цолов пише: „Асиметричното разпределение, продиктувано от търсене на слънце и въздух и от изискванията на комуникацията, е легнало като основа за асиметричната фасада. По този път е търсено балансирането и хармонията на последната и е смятано, че се постига онова разнообразие, което, изключвайки орнаментите действува само с трите измерения на геометричните форми.“ (сп. „Архитект“, бр. 2, 1932 г.)

Къщата, след 1948 г., има съдбата на повечето богати градски жилища – отнета от законните ѝ собственици и национализирана. В годините на социализма е използвана като административна сграда, поради което са осъществени някои груби намеси, а голяма част от отчуждения двор е послужил като терен за строеж на жилищен блок през 1950-те, който скрива завинаги къщата от погледите на минувачите по булеварда.

Днес, обаче, тя е сред малкото реставрирани модернистични сгради, без преустройства и неуместни намеси, с използване на материали и дори технологии (реконструкцията на мозайките), близки до автентичните. Рядък пример, който демонстрира, че при добри намерения, познаване и оценяване на стила, тази архитектура може да бъде съхранявана и ревитализирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *