Кино „Балкан“ – Пловдив (1941)

Сградата на кино „Балкан“ е проектирана от арх. Константин Панайотов и открита през 1941 г. Първоначално е с плосък покрив – тераса, завършващ с пергола – напълно в духа на Модерното движение и в синхрон с принципите на Льо Корбюзие. Характерната конвексна извивка дава на сградата експресивен изглед. Облицовката е с плочи от бял варовик, характерен за архитектурта от междувоенния период. Съдържатели на киносалона от откриването му до национализацията след 1944 г. са двамата кинодейци – Кирил Петров и Лука Тодоров. Останалата част на сградата е замислена като доходно здание – в партера има магазини, а в етажите – офиси.

Интериорът с черно-белите поводи циментови мозайки също е от особен интерес. Коридорите за офисите в етажите повтарят извивката на сградата, а подовете им са с успоредни черно-бели ивици. На всеки етаж има уширение (фоайе), чийто под е отново със същите като едрина ивици, но разположени перпендикулярно спрямо тези на коридора.

Поради редица намеси днес трудно можем да отнесем кино „Балкан“ към образците на модернизма. През 1950-те/1960-те сградата е надстрояване с един етаж, като по този начин е затворена така характерната за модерната архитектура покривната тераса, а завършекът е решен с тромав и тежък корниз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *