Къща на Стайнов – Пловдив (1934-35)

Проектираната през 1934 г. от арх. Светослав Грозев къща за Стоян Стайнов е сред високите образци на чистия пуристичен модернизъм у нас. Сградата се наира на върха на Таксим тепе в Пловдив и предоставя на обитателите ѝ чудесна панорама към целия град.

Покривът е плосък и е използваема тераса, остъклението е решено в силно издължени в ширина прозоречни отвори, силно издаденият балкон откъм северната фасада е с полукръгла форма (повторена от козирката над него), ръкохватките на всички парапети са тръбни, а цветът, разбира се, е бял – характерни елементи за модернизма. Осветлението на стълбището е от два аркирани тънки и високи прозореца – често употребяван през 1930-те години елемент, препратка към бифориите при древните архитектурни образци.

Собственикът Стоян Стайнов е част от знаменита казанлъшка фамилия Стайнови. Брат е на композитора Петко Стайнови на учили архитектура, но поел бизнеса на баща им Захари Стайнов. През 1934 г. купува имота на върха на Таксим тепе, собственост преди това на книгоиздателя Грую Данов. Кратка е радостта на семейството му, което се настанява в къщата след завършването ѝ през 1935 г., защото Новата власт след 9 септември 1944 година отнема имуществото на Стоян Стайнов, който малко по-късно се и самоубива. Овдовялата му съпруга Виолина Янкова остава да живее в къщата – обитава втория етаж, а на първия се настанява ново семейство в отчуждения от комунистическата власт имот.

От 1990-те години къщата променя няколко пъти собствеността си и постепенно запустява и се руши. За съжаление през 2018-19 г. е осъществен крайно некомпетентен спрямо автентичността ремонт – сградата е надстроена, парапетите са надзидани, северният балкон е „усвоен“, козирката му е превърната в тераса, към каменните зидове в двора са добавени напълно в разрез на стила огради, а терасите около къщата са опаковани с найлонови тенти.

Използвани материали:
– регистрационен фиш на къщата в Docomomo, изготвен от арх. Галина Иванчева и д-р арх. Любинка Стоилова
– студентски проект за реставрация на къщата, изготвен от Ивелина Мечкарова и Антон Керезов през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *