Здание на Архитектурно-градоустройственото отделение и котелна сграда – София (1934-36)

В началото на 1930-те Софийската община предприема изграждането на ново административно здание с ресторант за нуждите на Архитектурно-градоустройственото отделение. Парцелът е разположен на кръстовището на улиците „Сердика“ и „Тридаица“ – в съседство с Централна общинска минерална баня, поради което към проекта е отредено и място за котелна сграда с комин. Изпълнението се поверява на възпитаника на Парижката политехника – арх. Константин Джангозов.

АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА

Първоначално сградата е с партер и 2 етажа, в които са разположени различните служби на Архитектурно-градоустройственото отделение. Архитектурата е изключително силно пропита от духа на модернизма на 1930-те – хоризонтализъм постигнат с групираните в ленти прозорци, фино премерено съотношение между каменната облицовка и тези ленти, плосък покрив и пр., омекотени от елегантната конвексна извивка откъм кръстовището на 2-те улици. Относно интериора, от особено значение е все още запазеният стоманен парапет на централното стълбище.

КОТЕЛНА СГРАДА С КОМИН

Парцелът за строеж е в съседство с Централната общинска минерална баня, към която се налага изграждане на котелна сграда с комин. Коминът, изпълнен изцяло от гол бетон, е достоен архитектурен елемент дори и сам по себе си с неконвенционалната си форма, продиктувана от обтекаемите форми на административната сграда, към която е и прекрасно допълнение в качеството му на вертикален акцент. Първоначалният му замисъл – освен чисто утилтарната му роля да отвежда мръсния въздух от котлите – е да бъде използван и за поставяне на неонови реклами. Проектът е отново на арх. Константин Джангозов, заедно с инженерите Н. Говедарски и Ал. Квартирников.

ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПОДСТАНЦИЯ „СЕРДИКА“

През 1933 г. се въвежда в експлоатация вторият етап на Рилския водопровод, на който се изгражда трета общинска централа – ВЕЦ „Мала църква” с мощност 6000 kVA. От нея електрическата енергия се изнася до няколко подстанции в София – „Рила“, „Орион“ и „Сердика“. Електрическата подстанция „Сердика“ – тогава собственост на концесионера „Себийон“ – е част от обема на административната сграда и заема северния ѝ край.

Сградата не е променила функциите си през годините и днес е дирекция „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община. За голямо съжаление, обаче, е компрометирана като резултат редица изпълнени през годините след Втората световна война намеси. Надстроявана е с 2 нови етажа, което напълно е унищожило хармоничната пропорция между лентите от прозорци и бялата каменна облицовка, като ниското качество на изпълнението (сегментирано, а не плавно) допринася за вредата; променен е и оригиналният растер на всички прозорци от 3-крили на 4-крили с хоризонтален делител, която грешка е повторена и при последния ремонт и подмяната с pvc.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *