Здание на Архитектурно-градоустройственото отделение и котелна сграда – София (1934-36)

В началото на 1930-те Софийската община предприема изграждането на ново административно здание с ресторант за нуждите на Архитектурно-градоустройственото отделение. Парцелът е разположен на кръстовището на улиците „Сердика“ и „Тридаица“ – в съседство с Централна общинска минерална баня, поради което към проекта е отредено и място за котелна сграда с комин. Изпълнението се поверява на възпитаника на Парижката политехника – арх. Константин Джангозов.

АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА

Първоначално сградата е с партер и 2 етажа, в които са разположени различните служби на Архитектурно-градоустройственото отделение. Архитектурата е изключително силно пропита от духа на модернизма на 1930-те – хоризонтализъм постигнат с групираните в ленти прозорци, фино премерено съотношение между каменната облицовка и тези ленти, плосък покрив и пр., омекотени от елегантната конвексна извивка откъм кръстовището на 2-те улици. Относно интериора, от особено значение е все още запазеният стоманен парапет на централното стълбище.

КОТЕЛНА СГРАДА С КОМИН

Парцелът за строеж е в съседство с Централната общинска минерална баня, към която се налага изграждане на котелна сграда с комин. Коминът, изпълнен изцяло от гол бетон, е достоен архитектурен елемент дори и сам по себе си с неконвенционалната си форма, продиктувана от обтекаемите форми на административната сграда, към която е и прекрасно допълнение в качеството му на вертикален акцент. Първоначалният му замисъл – освен чисто утилтарната му роля да отвежда мръсния въздух от котлите – е да бъде използван и за поставяне на неонови реклами. Проектът е отново на арх. Константин Джангозов, заедно с инженерите Н. Говедарски и Ал. Квартирников.

ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПОДСТАНЦИЯ „СЕРДИКА“

През 1933 г. се въвежда в експлоатация вторият етап на Рилския водопровод, на който се изгражда трета общинска централа – ВЕЦ „Мала църква” с мощност 6000 kVA. От нея електрическата енергия се изнася до няколко подстанции в София – „Рила“, „Орион“ и „Сердика“. Електрическата подстанция „Сердика“ – тогава собственост на концесионера „Себийон“ – е част от обема на административната сграда и заема северния ѝ край.

Сградата не е променила функциите си през годините и днес е дирекция „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община. За голямо съжаление, обаче, е компрометирана като резултат редица изпълнени през годините след Втората световна война намеси. Надстроявана е с 2 нови етажа, което напълно е унищожило хармоничната пропорция между лентите от прозорци и бялата каменна облицовка, като ниското качество на изпълнението (сегментирано, а не плавно) допринася за вредата; променен е и оригиналният растер на всички прозорци от 3-крили на 4-крили с хоризонтален делител, която грешка е повторена и при последния ремонт и подмяната с pvc.

One Reply to “Здание на Архитектурно-градоустройственото отделение и котелна сграда – София (1934-36)”

  1. Дълго време се чудих защо този комин е там и честно казано никъде другаде, освен във вашият сайт не намерих нужната информация. Благодаря ви много за интересната статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *