Къща на Патков – Хасково (1933)

Къщата на хасковския производител и търговец на спиртни напитки Тодор Патков в Хасково е представителен пример за пластическите търсенията на архитектите на модернизма от първата половина на 1930-те. Проектирана е през 1933 г. от родения в Хасково и завършилия архитектура в Политехниката на германския град Брауншвайг Яню Арнаудов.

Характерно за периода е детайлното пластическо оформление в стила на ар деко около главния вход с елементи, изпълнени от мазилка и бучарда, и геометрична разработка на прозоречните отвори/вратата. За постигане на цялостния хоризонтален изглед на сградата, прозорците са обединени в ленти посредством общи первази и корнизи, а също и с профилна мазилка помежду им. Сградата е с плосък покрив и няма стрехи, което опосредства възприемането на геометричните ѝ стойности.

Интериорът също е от особен интерес – доста пуристичен откъм детайл, но изключително елегантен и добре изпълнен.

Както се случва и с редица други сгради, след 1944 г. в къщата са заселени различни хора без съгласието на собствениците. И до ден днешен следите от това обитаване , или по-точно от начина, по който е била обитавана, си личат. Ъгълът на една от интериорните врати – изключително качествено изпълнени от масивно дърво и добър детайл – е прояден от коза. Козата е била гледана в стаята от един от настанените в къщата

_________________________________

Източник на информацията и фотозаснемане: проучване на Васил Макаринов и Теодор Караколев (ф-я „Български архитектурен модернизъм“), проведено през 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *