Вехтошарски пазар – София (1933-34)

Сред инициативите за облагородяване на градската среда, поети от общинската управа на София в междувоенния период, е изграждането на вехтошарски пазар/базар с цел организиране на търговията със стари вещи и осигуряване на контрол ѝ.

Аероснимка на вехтошарския пазар, 1940 г.

Проектът за сградата е изготвен от работещата в това време към Архитектурната дирекция на общината арх. Мара Захариева – възпитаничка на Техническия университет на Мюнхен, дипломирала се 1922 г. За място е избран парцел до Сточна гара на бул. „Сливница“. Формата на зданието е подковообразна, като особено характерна е западната ѝ двуетажна фасада, откъдето са официалният вход и администрацията. Характерни са групирани в ленти прозоречни отвори и изключително модеристичното решение за осветлението на 2-те симетрично разположени стълбища – с ъглови прозорци, насечени от изпъкнали хоризонтални елементи. Откъм източната страна, при извивката, има още 2 входа. Всичките 139 дюкяна са отворени към вътрешния двор, като по този начин може да се осъществява лесно контролът над търговията. Според правилника, във вехтошарския пазар се продават стари дрехи, обувки и пантофи; стари мебели; всякакви видове антики и стари железа.

Към настоящия момент сградата е неудачно надстроена с един етаж а всичките дюкяни са зазидани, за да се обособят кабинети, достъпни откъм сервизния коридор, опасващ зданието. Функционира като гараж за линейки на Бърза помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *