Апартаментна сграда на ул. Гладстон 27 – София (1943)

Проектираната от завършилия Политехниката в Грац, Австрия, арх. Васил Василев апартаментна сграда на софийската улица Гладстон се нарежда сред най-ценните образци на апартаментни сгради от началото на 1940-те години както заради екстериора, така и заради изключително прецизно разработения интериор.

Фасадата е решена с експресивни обтекаеми форми (на които са подчинени дори прозорците), завършекът над балкона на последния етаж е с пергола, а облицовката е характерния за края на 1930-те и 1940-те бял варовик. Салоните в апартаментите са снабдени с огромни витрини (с цяло стъкло) към балконите. Макар изключително модерна със своята функционалност, в оформлението на фасадата може да бъдат забелязани някои силно модернизирани класицистични елементи като например формата на металните елементи, изпълващи шлицовете на парапетите на балконите, а така също и цялостната симетричност на фасадата.

Изключително силно впечатление с прецизността на изпълнението прави интериорът – фоайето и стълбището. Циментовата подова мозайка на първия полуетаж представлява добре премерена композиция от прости геометрични форми. Не без основание можем да направим паралел със за супрематизма и композициите от геометрични фигури с ограничена употреба на цвят на Казимир Малевич или Ел Лисицки. Обтекаемите форми, които оформят фасадата, намират израз в интериора под формата на конкавно извитите официални входни врати на жилищата. По-ниските – слугински – врати тя, са също с характерна форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *